Ingen känsla är konstant

Inom forskningen råder det delade meningar kring definitionen av känslor. Människan har känslor som är mer omfattande och som påverkar oss i mycket större grad än exempelvis djuren.

Det som kan sägas är dock att ingen känsla är konstant. Ingen känsla är antingen av eller på utan är föränderlig utifrån tid och händelser i vår omgivning.

Exempel på känslor är vrede, sorg, rädsla, glädje, kärlek, överraskning, avsky, skam. (Goleman, 1995, s.290)
Man bör också göra tydlig skillnad på ett känslotillstånd och ett känslouttryck. Vrede är ett känslotillstånd som vi kan uttrycka på olika sätt. Agression är ett sätt. Att älska är att uttrycka känslotillståndet kärlek, och att gråta är ett känslouttryck för sorg. Olika beteendemönster kan alltså uttrycka en känsla, men aldrig vara en känsla i sig självt. (Egidius, 1986, s.78) 


Det är då också givet att kärleken i form av ett känslotillstånd inte heller är konstant. Den liksom alla andra känslor är större ibland och mindre ibland. Och i likhet med andra känslor kan händelser och människor i omgivningen påverka den. 
Liksom du kan få en människa att känna sig mer eller mindre överraskad, kan du också få en människa att känna mer eller mindre kärlek. Känslor är ett övergående fenomen, men har du en gång lärt dig hur du framkallar känslan hos någon besitter du en enorm kraft till att påverka och inverka i den personens liv.

Hur kommer det sig då att vi ofta tar för givet att när vi älskar någon och uttrycker känslan av kärlek så SKA känslan vara konstant för att vara riktigt äkta?

Vill du få en människa att bete sig eller uttrycka sig på ett visst sätt handlar det om att framkalla en känsla, eller att göra en befintlig känsla starkare hos personen. Det finns olika sätt att göra detta på, men om man själv uttrycker samma känsla gör man människan påmind av sin egen känsla och framkallar ofta ett känslouttryck av just denna känsla.

Kärleken i ett förhållande är en känsla som bör behandlas på samma sätt som alla känslor behandlas. Den är inte konstant, och den måste vårdas ömt likt en ömtålig vas om man vill ha kvar känslan länge. Hanteras den med en varsam hand och putsas på så att den glänser emellanåt är chansen större att känslouttrycken blir starkare, intensivare och större.

Upplever man att känslotillståndet kärlek hamnat i skugga på grund av att andra känslor tagit överhanden handlar det bara om att återigen vårda den och locka fram den.
Kom ihåg att känslan av kärlek inte kommer för att det är så.
Den kommer för att det blir så, och man är två om det!

Kräv inte kärlek med slokande axlar.
Leta istället efter den med ett leende.


Du älskar inte någon i nöd och lust.
Man framkallar kärlek tillsammans, mer eller mindre.
 Man uttrycker känslan i olika former.
Bland annat genom att älska.
Men alla har vi olika sätt att uttrycka känslor på.
Att uttrycka kärlek kan röra sig om så mycket mer än att älska.
    


Kommentarer
J

Du är min vas Åsa, älskar dig...

2008-11-11 @ 21:58:27
mia

älskar er

2008-11-12 @ 16:09:19
Anonym

Ni är underbara... =) Puss

2008-11-12 @ 20:39:36
URL: http://baccus.blogg.se/
Johanna

hm....känslor, pust!!! jobbigt

2008-11-13 @ 14:00:17
URL: http://:www.superkoll.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

rik om du vill

Tankar på djupet utifrån mig själv som journalist, mamma, socialpsykolog, egen företagare och människa. De viktigaste orden är de du själv läser på de blanka raderna...

RSS 2.0