Känslostorm

Idag fick lilltjejen (drygt 1,5 år) ett sedvanligt utbrott igen. Det är mkt som händer i hennes lilla kropp nu och den senaste tiden har utbrotten kommit allt oftare och varar allt längre. Nu i morse några timmar...

Något litet utlöser det oftast, nu var det att jag hon inte klarade av att ta fram en sak på mammas telefon och att jag var tvungen att hjälpa henne.

Och sen kommer alla känslorna på en och samma gång...

Hon ropar hysteriskt med sönderskriken hals efter tutten, men när hon får den kastar hon iväg den för att sedan kasta sig själv hej vilt på golvet så att olika kroppsdelar får sig lite smällar. Sedan när mamma tar upp henne kastar hon sig handlöst och sparkar, bits, rivs och skriker hysterisk, men sätter jag ned henne blir det ännu värre. Sedan ropar hon efter något annat, eller pekar på diverse mer eller mindre osynliga saker som ska, eller inte ska göras, sägas, flyttas osv.
Vi håller fast henne i dessa lägen, sätter henne med ryggen mot oss i famnen, håller i de små sprattlande händerna och viskar mjuka ord i örat. 2mamma tar hand om allt, mamma tar hand om dina känslor, mamma är här, mamma hjälper till, så ja,..." brukar jag säga.

Hon brukar lugna sig efter en mer eller mindre lång stund, men idag orkade inte min smärtande kropp hålla henne längre, så jag fick ge upp, lägga henne i sin säng och gå därifrån med ett gråtande mammahjärta. jag gick in med jämna mellanrum och klappade på min hysteriska dotter. efter ca en halvtimme tog jag upp henne i min famn igen och hon kröp snyftande ihop i soffan bredvid mig där hon sedan utmattad somnade.

En utmattad mamma fick ringa till dagis och medella att lillan var sen, att hon var tvungen att sova i 20 minuter innan leverans...

Nu är hon på dagis, och det gick trots allt ok att lämna, även om mammas famn var mer mysig än vanligt.

Trots allt är jag stolt över den mor jag är och den trygghet jag kan ge min dotter. Och jag trivs med att vara mamma!!!


Men det betyder inte att det är lätt, eller att man inte får gnälla ibland...

Älskade ungar!

Värk, värk, värk...

Ja, det är så mitt liv ser ut. Och tyvärr mångas fler med mitt.

jag hade ju extrema besvär med foglossningar under graviditeten, jag kunde knappt gå, än mindre köra bil eller vända mig i sängen för egen maskin. Att gå i trappor var uteslutet och att gå på ojämn mark var en plåga. Kryckor, bälte, sjukgymnastik... you name it. Det började redan i vecka 11, och jag var nog lite dum och envis som inte kunde låta folk hjälpa mig med att tex plocka upp min tappade plånbok.

visste jag inte...
sa de till mig att det INTE kunde vara foglossningar så tidigt.
sa de till mig att fortsätta vara igång.

Det var då det.

NU 26 månader senare sitter jag här med denna ständiga värk och en salig blandning av värktabletter. Morfintabletterna är de som hjälpt bäst 8den enda som hjälpt) MEN de är ett sabla rävgift och skapar ett sjukt stort beroende. Jag HATAR allt vad beroende heter, men har sakta fått acceptera faktum till krypningar i fötter, oro, rastlöshet, sömnproblem och järnsmak i munnen. (när jag försöker skjuta på dosen någon gång)

De har hjälpt super i kombination med akupunktur, kortisonsprutor, sjukgymnastik, alvedon och några enstaka voltaren/ naproxen och ibland lite andra värktablettsblandningar och jag har faktiskt lyckats dra ned på dem så mkt som till 175 mg/ dygn. Det är en depåtablett som jag delar på två. Men där är det stopp. STOPP bara. Jag KAN inte minska mer, och det är en fin balans mellan tid och mängd för att orka klara vardagen med jobb, barn och smärta. Och då ska tilläggas att jag knappt aldrig lyfter lillan, jag har lejt bort städningen hemma, jag lagar ALDRIG mat pga svårigheter med vridmoment och tunga lyft med grytor etc. Tvätten är helt lämnad åt sitt öde (min sambo), jag har ett rörelsemönster som är mkt noga genomtänkt där alla slags vridmoment och annat som ställer till det är bortraderat.

Läkaren har haft som mål att trenden ska brytas till hösten, och jag går redan på övertid på mina tabletter. Så nu har det blivit dags. Morfinet ska av olika anledningar bort...


Den värsta abstinensen (den där allra värsta) har under nedtrappningen sakta börjat ge sig. Men som ett brev på posten är åter värken här. En ständig, ständig molande värk i nedre ländryggen ut över höftkammar och ned i skinkor/ sittben/ svanskota. Värken är att jämföra med migrän (för er som hat det). En ihållande, pulserande, skärande smärta. Eller nackspärr (för er som haft det) bortsett från att man ofta vid nackspärr kan hitta lägen där kroppen inte har ont.

För mig finns inget enda, ens enstaka litet läge eller tillfälle där värken kan försvinna. Ingen ställning, ingen vila, ingen rörelse, ingen meditation eller andra tankar har hittills kunnat ta bort lite av värken, allra minst all vär. Men å vad underbart det vore. Tänk att kunna få vara smärtfri igen, om så bara för en stund.


Vad vill jag då säga med detta?

Jo, ni som möter mig, ni som känner mig. Förlåt. Jag är sur, arg, irriterad, lättstött, utmattad och fantasilös.

Men nu vet ni det...

Blott en dag...

...ett ögonblick i sänder...

Jag sitter och gör en present till en mycket, mycket god vän som ligger mig varmt om hjärtat, och tårarna rinner. De rinner, och rinner och rinner... Jag vill vara hos henne, lyfta henne när hon har det svårt och ge henne av mig själv.

Hon är så stark. Utåt.
Hon är så fin. Utåt.
Hon är så korrekt. Utåt.


Men jag vet, att där inne, ser det helt annorlunda ut. Och jag vill att hon, och alla ni andra i samma situation, ska veta att jag vet.

Jag vet
Jag ser
Jag känner

Väderlek

Ja, det är det man brukar samtala om när man inte har något annat att säga, eller är osäker på hur det man säger fångas upp av motparten, eller när det man egentligen vill säga inte är för motpartens öron...

Tala är silver, tiga är guld!

Förutom om man talar om vädret! ;o)

Idag är det iag ett underbart höstväder. Solen strålar och luften är lagom frisk. Sådant stärker kroppen. Alla löv börjar skifta i allehanda färger och de stilla brisarna vajar sakta grantopparna fram och tillbaka...

Väderlek.

En annan dag kanske jag har något att komma med förutom väder...

Spisdyslektiker

Ja, det är vad jag är.

Senaste åren, har jag helt oförklarligt, varit oförmögen att tyda spisens instruktioner om vilken platta jag ska sätta på.

Gång på gång, dag efter dag, sätter jag på fel platta. Och jag står numer och noggrant räknar ut vilken det är och vad som visas över vredet.

Varje gång är jag lika säker, att nu, denna gång, kan jag inte satt på fel.  Men ändå börjar det ryka från fel platta??

Och inte har jag något att skylla på. Spisen är inte ny, jag ammar inte och är inte nämnvärt stressad vid spisen.

Det bara kom, från ingenstans. Så kan det gå.
Numer är jag, och verkar förbli, spisdyslektiker!
Hur svårt kan det vara??

Favorit i Repris

Ur bloggen den 13 april 2008. Kan inte låta bli att småle när jag dök upp en fin historia jag skrev en aprildag för några år sedan. Kunde bara inte låta bli att publicera inlägget igen;
___
HON ÄR SÅ HÄRLIG

Hon är lång, smal och har fina former. Mjuka fina linjer som gör att man bara måste känna på henne och krama om henne. Det är det fler som sagt. Att hennes former lockar, så jag är inte ensam om att känna så.

Hon är kortlippt i lite olika längder och de stora fina är intensivt klarblå. Jag träffade henne på Willys i Lidköping, och det var också då hon följde med mig hem första gången. Jag bara tog henne i handen och tog med henne ut därifrån. Det var snö ute minns jag.

Vi sågs inte på ett tag efter det. Hon hade ju sitt, och honom, och jag hade mitt.

Men hon verkade så ensam. Så undanskuffad. Den hon har verkar nästan ha glömt bort att hon existerar. Fast så är det ju inte, det förstår ju jag också. Man glömmer inte sådant. Man glömmer inte henne. Men han kanske har mycket att stå i så att hon liksom blir lidande och hamnar vid sidan av en period. Det är så det verkar i alla fall. Och det är vad jag försöker intala mig. Att han visst uppskattar henne och är glad att hon finns, och att han kommer tillbaka till henne sen och att hon får känna att hon faktiskt är uppskattad.
En dag såg jag henne igen. Hon stod där helt själv i ett hörn och jag kunde inte låta bli. Jag kunde bara inte låta bli att gå fram och krama om henne. Det verkade som om hon såg på mig med en helt annan lyster från de stora blå. Hennes mjuka former i mina händer. Hennes ljuva sötma i min mun. Framför spegeln på toaletten, vid diskbänken i köket, i trappan. Av någon konstig anledning har vi nog gjort det i hela huset. Ibland bara sådär i förbifarten och ibland mer välplanerat. Och på den vägen är det.


Ja jag vet, jag är lite konstig som skriver om en sådan här sak i min blogg. Men när jag vaknade i morse kände jag bara att jag var tvungen.
Nu har det gått ett tag, och det har blivit till en vana att jag umgås med henne nästan varje dag. Men nu så ska hennes komma tillbaka. Han kommer till helgen. Redan nu i helgen.

Det var då det slog mig. Jag har inte haft en tanke på min egen situation. På att faktiskt även jag har en annan som står och väntar på mig. Någon som vill bli kramad och omtyckt. Någon som definitivt inte vill bli bortglömd. Men nu har jag gjort samma sak mot honom som han har gjort mot henne. Jag är inte bättre själv! Men det är så svårt när man inte ses varje dag, och jag glömmer så lätt bort honom när det gått ett par dagar. Jag vet att det bara är för mig att se på honom, krama honom och sedan finns han liksom hos mig igen. Varför väljer jag då henne istället? Hur kan jag låta mig själv sätta mig i en sådan situation? Varför kunde jag inte varit nöjd med det jag hade innan hon dök upp i bilden? Vad är det hon har som lockar mig så? Jag hade ju ändå möjligheten att välja henne när vi träffades första gången alla tre för drygt ett halvår sedan, men jag valde ju honom. Varför kan jag då inte vara nöjd med det valet?

Jag borde ju insett mycket tidigare att det skulle bli svårt. Att när det kom till vår kännedom att han skulle komma så måste våra möten upphöra. Hon kan inte dela på sig och vara på två ställen samtidigt, och att slitas mellan oss båda är inget alternativ. Möjligen om jag pratar med honom... Kanske man skulle kunna förklara på något sätt. Hon har ju ändå bott hos mig för jämnan det sista.

Men risken finns ju att han inte vill ha henne längre om jag berättar. Nu är hon ju "begagnad och utsliten" eller hur man ska uttrycka det. Fast jag kan ändå inte se att det vi gjort är fult och äckligt på något sätt. Och är det egentligen så förbjudet? Det beror ju helt på vilka värderingar man är uppfostrad med hur man ställer sig till en sådan här sak.

Vi får se hur jag gör. Visst att jag har haft henne hos mig nu hela tiden. Men det är ju trots allt honom hon hör ihop med. Det vet jag. De har ju bara inte setts på ett tag. Jag kanske inte ska säga något? Låta det vi haft förbli en hemlighet? Städa undan alla spår och låtsas som ingenting. Skulle jag klara av att leva med det? Det skulle kanske ändå vara det enklaste. Då är allt som vanligt när han kommer tillbaka till henne och när min är tillbaka här hos mig. Skulle något märkas?

Säger jag inget nu, då kan jag aldrig berätta. Då måste det för alltid förbli vår hemlighet. Skulle jag verkligen klara av att leva med det? Att aldrig någonsin berätta om oss.

Det lättaste vore ju om han helt enkelt hade skaffat en annan. Det skulle lösa alla problem. Då skulle jag slippa allt detta. Fast det är klart, det finns ju en ganska enkel väg ut. Jag kan ju skaffa en annan till honom när han kommer i helgen. Varför tänkte jag inte på det. Hur enkelt som helst. För varför skulle han skaffa en ny ny om han tror att hon finns här och väntar på honom? Finns ju ingen anledning. Jag får skaffa en ny till honom som står och väntar på honom här när han kommer. Undra vilken typ han skulle föredra?

Blir nog en röd tandborste den här gången. Extra mjuk vet jag att han inte vill ha iaf.

Regn...

Det fina höstvädret är borta... nu regnar det och himlen är svart. Men så är det och inget att fundera mer över. Nu ut och jobba!!! //

Hösten och vintern

Livet går i vågor, och min nya filosofi är att bara vaggas med. Att tillåta det vara så och inte ta kontroll över det. Det är skönt att kunna förutspå, styra och kontrollera vad som ska hända i framtiden, men när det väl händer försöker jag att bara acceptera det och låta det vara som det är.
Den livserfarnehet jag samlat säger mig att det vänder, förr eller senare gör det det. Det är livets enda sanning, så varför använda en massa energi till att surfa på en sämre våg när man bara kan vaggas med och vänta på en bättre??
Problemet är när man omges med för mycket människor som inte låter en vara den man är och ha de känslorna man har. då får man klistra på sig ett leende och låtsas att vågen är perfekt och bra.

Men jag avskyr att vara falsk mot andra, inklusive mig själv. Det tar nästan lika mycket på krafterna som att försöka surfa på den dåliga vågen...
En del vågor ÄR omöjliga i livet. Så är det bara... Och det är upp till oss att göra vad vi vill med det faktumet...


Tre saker kan du göra;


*Acceptera situationen
*Göra något åt den
*Gnälla

Och gnälla är INTE ett alternativ...

Och i livsvågorna är alternativet att försöka styra vågen inte ehller ett speciellt smart alternativ.

Dessa tre alternativ är bra att ha med sig genom livet. Det skapar mindre stress, högre livskvalitet och ett klokare levnadssätt om man kan ha dem i åtanke...

Jag försöker...

Min dag...

Min förkylning som satt sig på stämbanden har tagit rösten ifrån mig i ca en vecka, idag är den mer eller mindre tillbaka, men att ropa på barn eller skälla på hunder eller sjunga är helt otänkbart. *harkel harkel*

Idag vaknade goa lillungen vid 05:00 'stön* och vid 08:00 klädde jag båda barnen i finkäder. Sen gick jag ut i stallet och släppte ut hästaren, och åkte sedan iväg med en av dem till ridhuset. 10.15 var jag hemma igen, kastade mig i duschen för att åka med familjen till kyrkan och se på när lilla alice sjöng med sitt dagis. Alice spelade pajas och dansade och sjöng på sitt eget sätt mitt framför alla besökare och fortsatte sedan med detta nedåt i kyrkogången vid varje bänkrad där hon febrilt försökte locka leenden av folk. Alla barnen var sååå duktiga och det var riktigt bra sång!


Sedan när vi kom hem åkte jag direkt med ännu en häst till ridhuset, efter det lite snabb foderuppfyllnad i stallet i alla fodertunnor. Klockan 16.00 kom spekulanter på en häst som vi åkte till ridhuset med... tredje gången dit idag alltså.

Kom just hem och tog in några av hästarna för att rädda dem från det värsta regnet som börjar falla. Och nu sitter jag här, men ska nog sluta nu för det är dags att byta om från ridkläderna, ta en varm dusch och sedan lägga lillan medan lillkillen skjutsas tillbaka till sin mor inför skolan i morgon. men vi ser honom igen redan på torsdag. Längtar redan :oS har blivit väldigt lite tid sista månaden pga vissa omständigheter vi inte har kunnat bestämma över.

Då så, over and out. 18.25 piiip
Och blev kvar för att uppdatera med bilder... 18.57 piiip

rik om du vill

Tankar på djupet utifrån mig själv som journalist, mamma, socialpsykolog, egen företagare och människa. De viktigaste orden är de du själv läser på de blanka raderna...

RSS 2.0