Mjölkallergi

Ska klargöra igen, helt kort, vad mjölkallergi handlar om.

Mjölk består av tre saker;

1) Socker (laktos)
2) Fett
3) Protein

Du kan vara allergisk mot mjölkprotein. En allergisk reaktion kan vara mildare eller av allvarligare slag med tex andningssvårigheter. Reaktionen ger bestående men och man ska se till att helt undvika att få allergiska reaktioner eftersom det finns en tendens till att de blir kraftigare och större ju mer man utsätts för allergenet.
Mjölkproteinallergi är vanligast hos spädbarn och yngre barn. 80 % blir av med sin mjölkproteinallergi om de undviker att utsättas för det.
Mjölkproteinet går inte skilja från mjölken och kan bara i enstaka fall med specialmetoder slås sönder i annorlunda delar som gör att de flesta allergiska spädbarn kan tåla det i tex ersättningar som finns att köpa på apoteket. (dock inte alla)

Du kan vara intolerant mot laktos. Det innebär enkelt förklarat att din tarmflora är i obalans och inte klarar av att bryta ned laktosen i mjölk på ett för kroppen tilfredsställande sätt. Ibland kan kroppen klara av att bryta ned en viss del laktos, men det är olika från person till person och också olika beroende på hur ditt allmäntillstånd är. Vissa kan vara symptomfria i flera år för att plötsligt reagera.
Det finns inget konstaterat fall av laktosintolerans hos barn under 6 år, alltså är små barn inte latosintoleranta.
Laktosen går att skilja från mjölken och många laktosfria produkter finns att tillgå med andra slags sockerarter i.


Vår dotter har varit komjölkproteinallergisk sedan födseln. Hon får kraftiga reaktioner, sömnproblem, hysteriska utbrott, oro, nässelutslag på rygg och bröst, utslag runt munnen, sårigt skorv i hårbotten, extrema blöjutslag, andningssvårigheter, hög feber... Listan kan göras hur lång som helst. Hon tål dock om hon får mjölk utvärtes, men minsta lilla mjölk eller ev. spår av mjölk invärtes eller tex på slemhinnorna i näsan ger direkt reaktion.

Fick en länk av en mkt god vän. En mkt intressant diskussion i debatt som jag missat. Se den på svt play. Vår dotter är mig veterligen inte autistisk, men är oerhört svår att få kontakt med och svår att ha att göra med över huvudtaget när hon har fått i sig mjölk. Efter 6-8 veckor har de värsta symptomen på den allergiska reaktionen försvunnit (de akuta symptomen med andningsproblem är borta efter ca 2-3 dagar) och hon är sitt vanliga glada, charmiga, kramgoa jag igen. Mammas mystjej med jätteleendet!

http://svtplay.se/popup/minispelare/v/2309826?pl,v,,,339.8


Kommentarer
TjockiaMamman

De har ju pågått länge detta debatten i USA...om att ta bort all mjölkprodukter från autistiska barn och de blivit bättre...

Det ärju med allting funkar för vissa och inte för andra...

Men skadar ju ALDRIG och testa...



Hoppas Alice mår bra och ni med KRAM KRAM

2011-02-03 @ 10:04:54
Sofie

Hej.. Läste din artikel då min son misstänks vara mjölkallergisk.

Är det sant att de kan få hög feber av det? Min son sover dåligt, äter dåligt och har eksem. Testade med mjölkfritt ett tag och det blev inte ngn förändring på sömnen och han äter dåligt med mjölkfri mat så vi gav honom pannkaka igår. Inatt har han nog haft över 40 graders feber och sovit skit dåligt. Intresserad av om det kan va mjölken eller bara förkylningen som slog till. Mvh sofie

2011-02-23 @ 06:22:40
Smsa Låna

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-07-20 @ 04:55:39
URL: http://smsalåna.nu


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

rik om du vill

Tankar på djupet utifrån mig själv som journalist, mamma, socialpsykolog, egen företagare och människa. De viktigaste orden är de du själv läser på de blanka raderna...

RSS 2.0