Back to basic

Efter nya varningssignaler från båda de minsta barnen om att en ny era med sömnlösa nätter och tuffa läggningsrutiner infinner sig återgår vi kvickt till det vinnande konceptet. Back to basic, samsovning i finrummet.

Klockan är 23.52 och äntligen slumrade sista personen in. Iaf för minst 10 min. Och just det ja... Jag är ju uppenbarligen vaken ännu. Men då är det som det brukar...


Soffa till vänster i bild-lilltjej
Soffa rakt fram-mysvovve
Soffa närmast-pappan i familjen
Vagnen-lillkillen
Bordet-nallen

Tid på jouren med lillebror i morgon kl 11 igen. Vi håller tummarna för att en ny penicillinkur tar bort hans smärta...

Livsglädje

Idag har livet varit precis så som jag vill ha det. Känns otroligt jobbigt att ha nära och kära som stöttar och hjälper oss så långt bort i Sverige. :-( Speciellt när vi är i behov av all extra stöttning vi kan få.

Trots att jag vet att mina tårar rullar på kinden i samband med att svärföräldrarnas bil rullar från vår gårdsplan gläds jag idag åt allt det underbara.

Just nu

Sitter på toaletten och har detta framför näsan.


Traditioner kultur och identitet

Det skapar en inre helhet i mig att se min dotter ta vara på mitt personliga kulturarv.

Känslan av att få vara på mormors bänk och sätta upp juldekorationerna som jag ville på hennes lilla yta kakel och släta väggskiva (på den tiden var kakel lyx) förnimms i mig än idag, och jag ser samma känsla i min dotters förtjusta ögon när de färgglada figurerna man får doppa i vatten o sätta upp kommer fram...

Våra identiteter är starkt beroende av traditioner och kulturarv. Var vi än är i livet. Hur vi än mår...

Det skapar en inre helhet i mig att se min dotter ta vara på mitt personliga kultuturarv...


Min mormors anteckningar på kuvertet
Morgonstund i juletid

Morgonstund i juletid.
Morgonstund ger julefrid.
Hoppet spirar, lågan gryr.
Kärlek oss nu samman syr.

God Jul från hjärtatJulpaket

Alla slår vi in våra älsklingar på olika sätt. Och alla använder julklappsattiraljer på olika sätt.Bilden...

...till förra inlägget


Mobilbloggande i all ära. Går det inte som man vill, så vill man i alla fall att det går ;-)

När man minst kan ana det

Ja just då, blommar gamla finurliga Jag upp.
Och jag njuter i fulla drag!!!

När katten är borta...

...dansar råttorna på bordet.

Familjen är iväg och jag myser med julmusik, ett glas rött, julklappsinslagning och tända ljus.
Syskon

Det är något visst med syskon....
 
Sättet de ser på varandra. Hur de samspelar. Hur de med ömma fina blickar vill varandra väl TROTS att det ibland blixtrar mellan dem.

De har omtanke om varandra, vill alltid ha varndra med. För dem är det viktigt att syskon ska hålla ihop, på vilken nivå man än är. Liten som stor TROTS att de ibland inte vill ha med varandra att göra alls.

De hjälper varandra, de talar om varandra inför andra vuxna, de ser på bilder och kallar varandra vid namn, eller minns händelser och skrattar åt saker man gör och gjort ihop. TROTS att de ibland bara vill vara själva och stänga ute hela familjen från sitt liv.
 
Det är något visst med syskon...
 
Storasyster 10 månader och Lillebror 5 månader
 
Lillebror 5,5 månader och Storasyster 4 månader

Domedagen i dag

"Om jag ser mig själv som en slumpvis medlem av människosläktet, så är det mer sannolikt att jag råkar leva någonstans i mitten av den era då människor vandrar på ­jorden, än nära början eller slutet.

Vi vet att människor redan funnits i cirka 200 000 år. Utifrån det kan man uppskatta att mänskligheten med 95 procents sannolikhet kommer att fortsätta att existera mellan 5000 år och 8 miljoner år till. Statistiker och filosofer har bråkat i år­tionden om huruvida resonemanget håller, men ännu har ingen riktigt lyckats sticka hål på det."

Jul

Jag har vissa tankar kring jul som jag vägrar kompromissa med.

Inget farande och flygande hit och dit!!!
Vi håller oss borta från vägarna så gott det går. INGET julfirande på flera ställen för varken oss eller barn under julen. (om en sådan tid uppstår i framtiden får vi givetvis göra det bästa av situatuonen, jag vet att många har ett svårt livspussel vid jul)

Inga paket i överflöd!!!
Jag vill inte bidra till all köphysteri, och ännu mindre visa barnen att massor av paket är ett måste. Så vi håller nere antalet julklappar så gott det går. Konsumeringssamhället skapar INTE lyckligare människor.

Ingen julstress!!!
Lättare sagt än gjort. Men i år har vi iaf återigen lyckats köpa klart alla klappar redan för två månader sen. Hoppas det blir en vana som hänger i.

Ledighet för familjen!!!
Det är inte bara barnen som ska få välbehövlig vila i mellandagarna. Även vi vuxna kan behöva tid för familj, rekreation, fritidsintressen och vila. Ibland går det inte, men oftast finns lösningar så man får ut mer lediga dagar och mycket av de dagar man har lediga.

Ta er tid, andas och fundera på vad som är viktigast för er i just ER jul??? Och skala av så mycket som möjligt.

Stress får vi så mycket av resten av året, så det är vår skyldighet mot barn och familj att undvika i denna tid.

Energifokus

Energifokus, inget jag kan åstadkomma just nu.
 
Men som ofta i livet så dyker andra upp som fyller i de luckor som fattas.
 
Genom sammanträffanden, genom ödets vink, står det plkötsligt människor i mitt hus som är på plats enbart för mig. Enbart för mig-oss-vår familj.

Det finns sådana människor. Jag har mött dem.
 
När tanken känns tung, när dagen är över.
Jag ser vad som ges, jag vet vad jag behöver.
 
När sinnen snurrar och känslor gror.
Jag ser vad som händer, jag undrar,jag tror.
 
När solen går upp, när dagen är över.
Jag ser horisonten, tänk nu är det över.
 
 
Nu brinner ljusen på bordet, glöggen doftar, barnen sover stilla och lugnt.

i morgon är en annan dag. Dags att samla sig. I morgon gäller det.

En dag för några veckor sedan

Lilltjejen är totalt fascinerad av skidsport på tv. Och speciellt skidskytte. När hon tjatat länge om att åka skidor och den första snön äntligen kom fick hon chansen.

Jag trodde ärligt att intresset efter att ha ägnat mest tid åt förberedelser skulle vara i sisådär max 45 sek innan hysterin var ett faktum.

Tro det eller ej. Envisare tjejja får man leta efter! Inte gav hon upp trots motgångar i form av näsan i snön gånger flera.Och vad skulle väl passa bättre än en tvättäkta skidskyttetjej i familjen???

Veckans sämsta

Veckans bottennapp måste vara kommentaren jag fick på sms efter att ha ursäktat att vi inte hade möjlighet att åka tur och retur till Sthlmstrakten över dagen genom att förklara vår otroligt pressade situation.

"Vad duktig du är på att hitta på saker och thing"

Jag blev helt matt. Det hör till ovanligheterna att jag förklarar i detalj, men ibland vill man bara få förklara och inte bara verka nonchalant och säga nej utan anledning. Jag borde bara strunta i kommentaren, men den har fått mig att må otroligt dåligt i flera dagar.

En helt betydelselös kommentar från en i framtiden helt betydelselös person!!!

Men ändå... Jag blir arg på mig själv när jag mår dåligt av nåt sånt. Men jag som håller ärlighet så högt tar så otroligt illa vid mig när jag blir beskylld för att ljuga. Speciellt när man öppnat en liten del av sitt hjärta...

Tänk er in i en lördagkväll...

...när ni inte sovit mer än i snitt tre upphackade timmar per natt i snart tre månader.

...när mamman inte kan lyfta barnen eller ens sin egen tallrik från bordet pga hemsk värk.

...när lillebror gnäller och inte vill.sova men till sist somnar.

...när pappan ligger och kräks av migrän på toaletten.

...när storasyster får utbrott som varar i två timmar och givetvis väcker lillebror som också skriker hysteriskt i famnen på en migränkräkande pappa.

...när man i ett svagt ögonblick lovade att även gå ut och ta in hästarna, trots att man kunde fått hjälp med det.

Tänk er in i en sådan lördagskväll, och lägg till lite fiskpinnar och kiss på golvet.

Tänk er in i en sådan lördagkväll och applicera den på en måndag och torsdag vissa veckor också förutom lördagen. Och sedan dessa ständiga resor till vårdcentral en, akuten och barnkliniken med ett barn som emellanåt oförklarligt vrider sig i smärta.

Nej, vi orkar och hinner inte med våra vänner...
Nej, vi orkar och hinner inte med att fira din födelsedag...
Nej, vi orkar och hinner inte prata i telefon med dig...
Nej, vi orkar och hinner inte leva...
Nej, vi orkar och hinner inte förstå hur ni har det...
Nej, ni kan inte på riktigt förstå exakt hur vi har det...

Så tömd på energi

Har nog aldrig varit så tömd på energi som nu. Eller, jo.... Det har jag ju om jag tänker efter. Bara att man inte minns det just nu. För det är ju alltid nutid som väger tyngst. Alltid här o nu som betyder mest i sinnet och ligger närmast hjärtat för morgondagen.

Lite sömn, ett allvarligt sjukt barn som hysteriskt ropar på hjälp i sin smärta, hästar som skadar sig och måste avlivas akut, processer i livet som man ej kan påverka...

Det som gör mig mest ont är min ilska över det oförstånd man får av nära medmänniskor. Och ilskan tar bort ännu mer energi från mig...

Vill bara svära, spotta och ryta på allt o alla. Och speciellt på de som inte kan se att hjälpa till när vi behöver det som mest på samma sätt som jag skulle funnits för dem.

ALLA folk kan ju inte vara i så djup kris att de resonerar helt egocentriskt även bland sina närmsta?
Antagligen tror de att jag överdriver. Att mina rop på hjälp och mitt gnäll är så där tio ggr så mkt större än det verkliga problemet. Men de borde känna mig så väl att de inser att när det går så långt så att jag väl ber om hjälp, att jag väl gnäller, då är det verkliga problemet snarare tio ggr större än vad det låter som.

Gode Gud, Kära Änglar, Alla makter i världen, Buddha och naturen. Whatever. Giv mig styrka!!!!!

Det första jag ska använda återfunnen styrka till är att förlåta och skapa ro och fin bild över alla människor runt mig som jag nu kastar arga blickar åt.

Hur vill du må i ditt liv?

Just nu...Åka framåt eller bakåt

Nästa djungel...

 

Bilbarnsstolar.

Har nu (återigen) ägnat mig åt att rannsaka de rekommendationer och vad och varför de finns rörande bilbarnsstolar. 

Många vänder sina barn tidigt, jag förstår dem, det är en DJUNGEL av modeller, priser, möjligheter både gällande bilbarnsstolar, bilmodeller samt vilka barn som kan och bör sitta i vilka stolar. Till slut blir man kanske helt enkelt så less så man bara gör det enklaste och tar till den smidigaste möjligheten för alla. Man har ju inte direkt hur mycket tid som helst över när man har två eller fler barn som ska åka i bakåtvänd bilbarnsstol :o/


MEN då ber jag er kika runt en gång till. Be om råd hos en BRA försäljare av barnstolar som ger KORREKT information och inte bara "säljer på er" en stol. De flesta ställen som säljer barnstolar häromkring har visat sig ha RUSKIGT dålig kunskap om alternativ, modeller och monteringsalternativ. Just av den anledningen började jag för några år sedan söka information själv. 


Min ambition är nu att försöka ha samtliga barn i bakåtvänd barnstol till dess de är fem år. Och sedan i en ordentlig, lätt för enbart framåtvänt åkande designad barnstol med sidokollisionsskydd därefter till dess de är över 140 cm.

 

Varför?

Innan ett barn överhuvudtaget ska åka framåt bör det väga 18 kg och vara minst fyra år. Det har både med vikt i en kollision och hur kropp/ nacke/ leder rör sig vid en krock samt med barnets kroppsliga utveckling och styrka att göra. Risken för nackskador samt att nacken knäcks är otroligt stor på barn under fyra år och under 18 kg och i samband med framåtvänd stol är risken extremt stor. Är de över fyra år minskar risken men inte förran vid fem års ålder är nackens muskulatur och stödjande effekt helt klar hos ett barn= Säkrast är att åka bakåtvänd till dess.

 

Inga barn ska heller sitta där det finns airbag i bilen, varken framåtvänd eller bakåtvänd innan de är över 140 cm långa. Enligt lag ska de sitta i bältesstol tills de är 135 cm långa, men i andra EU-länder gäller att de sak sitta i bältesstol till dess de är 150 cm om de är under 12 år. Lagen handlar om att barnet ej är färdigutvecklat i sina höftkammar förrän puberteten, och innan dess kan inte höftbenen hålla undan bältet från magens mjukdelar som då riskerar att spräckas med förödande konsekvenser.

 

I Sverige rekommenderar dock läkare och forskare att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. (NTF)

Föraren ska alltid se till att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning, om barnet är under tre år eller under 135 cm får det inte färdas i fordon utan möjlighet för sådanan skyddsanordningar annat än korta sträckor under tillfälliga transporter. (NTF)

Bra sida för information är Bilstolslotsen där man också kan få bra tips gällande olika stolar, modeller, säkerhet och montering i olika typer av bilar. Rekommenderas varmt.

Dessutom finns Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande (NTF) där flera svar ges på rågor om barn i bil.

Barnkläder och märken i vinter

Då var jag där! Jag har kommit dit jag aldrig trodde jag skulle komma. Jag som alltid hävdat att man betalar dyra pengar för ett märke när barnen dessutom växer ur kläderna efter en till två säsonger.
 
Nu sitter jag och letar, jämför, klickar hem och funderar...
Plötsligt uppstod problemet även i vår familj. Lilltjejen blir ledsen ute och fryser. Hon har aldrig frusit förut, men hon är ju inte på topp nu så det var väl dags.

Jag hävdar dock fortfarande bestämt att konsumering idag är ett samhälleligt socialt problem där folk konsumerar för att själva må bra och för att få en krackelerad identitet att bli hel samt att uppleva en känsla av tillhörighet, att ej riskera utanförskap (jmfr vår nuvarande kurslitteratur "Loseke- Thinking about social problems).

För mig är de bästa kläderna inte de populäraste märkena, utan det hänger ihop med ett värde, prisvärdet ska vara reellt och framförallt ska kläderna ge mycket för varje betald krona.

Direkt ratar jag Polarn o Pyret. Alldeles för många är missnöjda med både skor, overaller och vantar. Reflexer lossnar, du kan bara torka i torkskåp på mkt låg värme (max 40 grader i de nyaste plaggen, de äldre ska ej torktumlas alls=problem för förskolan), det blir revor i tyg vid normal användning, barnen fryser om händer och fötter. Dock håller overallerna bra värme, men de står i sin tur emot väta sämre i vissa fall (för mig är vissa fall några fall för mkt). Priset är dessutom skyhögt! Men PoP säljs helt enkelt på sitt namn. De ska ha en eloge för att ha marknadfört sig så väl! De är dessutom relativt klumpiga och svåra för barnen att få på sig själva.
 
Didriksson är även de ett märke som lyckats marknadsföra sig väl. De har inte samma problem med "lite väl många måndagsex" som PoP, men har vissa funktioner, så som halskragar, knäppningar och remmar under fötterna som är mindre bra. Dessutom håller de inte kylan lika bra som andra både dyrare och billigare märken gör. Även om de fått bra i många tester verkar det inte vara lika väl utbredd nöjdhet bland användarna om man jämför med exempelvis Reima.

bästbästbästbästbästbästbästbästbästbäst
Vi analyserar vidare och halkar i snömodden in på Reima. Föräldrar samt oberoende tester har allra minst ont att säga om Reima, och det står sig år efter år, ingen talar ned Reima. Dessutom är det en av få som lyckats kombinera både smidighet, värme samt vattentäthet. Men priset är också därefter. Vill man dock ha ett säkert kort i form av framförallt overaller/ jackor/ thermobyxor är Reima det. Några framförallt äldre modeller (om man letar begagnat) kan vara lite väl öppna i halsen och kräver extra underkrage. Reima har också små smarta extrafinesser så som vanthållare etc. De är stora i storlekarna vilket innebär att du måste gå ned minst en storlek. Däremot anser jag att det finns mycket bättre och framförallt inte dyrare alternativ när det gäller vantar samt skor. Men jag har ändå inte hittat något negativt om de som valt Reima på även de. Alltså ett säkert (men dyrt) kort som dessutom ofta är lätta för barnen att få på och av sig själva.

bästbästbästbästbästbästbästbästbästbäst

DOCK vill jag slå ett slag för en MYCKET prisvärd och minst lika varm, om inte varmare, samt vattentålig overall. Coops "Friends". Inget barn verkar hittills ha frusit i den, den ligger riktigt bra i pris till skillnad från märkesjättarna och har funktionalitet utöver det vanliga. Köp den! Ni kommer INTE bli besvikna. (Givetvis är Reimas bättre om man har råd)

Molo samt Mikk-Line kan ses som ganska lika, men Mikk-line kräver extra underställ vid kallare klimat men får då istället plus för sin den smidighet barnen får trots overall på sig och att den är lätt för barnen att ta på och av, de är dock lite väl öppna i halsen. Molo är bättre med det och köper man en Molo får man lite extra mode på köpet till ett bra pris. Molo är dock ngt större i sina modeller.

Miniature är en overall som har otroligt hög vattentålighet och även tål kyla bra. Smidighet och detaljer har jag dock svårt att uttala mig om. De jag hört har använt den har varit mycket nöjda.

Overaller av märket Isbjörn of Sweden, Nanook, 8848 och Gneis har uppenbarligen upplevts hålla bra mått både med kyla, och hållbarhet. Hur det är med små detaljer vet jag faktiskt inte. Men högst vattentålighet ska 8848 ha. Isbjörn ska ha fått bäst i test på några tester rörande att hålla värme. Gneis ska ha haft problem med vissa tryck samt bensnören som lossnat på äldre modeller, men det ska vara åtgärdat på de nyare. Gneis ska dessutom vara den overall som är smidigast och ändå tål kyla i ned till -15 utan extra kläder under. Jag har inte gått in närmare på analys av dessa märken då vi (som tur är) har en Reimaoverall vi köpt för en 100-lapp på secondhand. :o)

Det viktigaste för oss har nu varit skor och vantar.

bästbästbästbästbästbästbästbästbästbäst
När det gäller skor är Kuomas barnskor oslagbara när det gäller kyla och att hålla väta. De har en fastgjuten s.k PU-sula som består av ett patenterat material med flera lager och luftceller inuti som andas och håller vätan samt värme. De kan ärvas i generationer och kräver bara byte av innersula när den slits ut. MEN jag har hört vissa få som menar att Kuomaskorna läcker. Är det så rycker jag bort utnämningen "bäst". ;o)

För de lite äldre barnen upplever jag Viking som en mycket bra sko. Stora killen har sådana här hemma. Vi fick tag på jättefina begagnade och han har inte frusit i dem en dag, och även använt dem på hösten i värsta leran och vattenpölarna utan problem. De är av goretex och var tydligen otroligt bekväma också enligt honom. Dessutom lagom högt skaft. Inte för högt, men ändå tillräckligt långt.

Istället för Kuoma valde vi dock en vinterkänga av märket Power till lilltjejen. Fördelen med den är att den har en innersko av naturlig ull, samt att den är helt i PU och dessutom har den ett bra snölås vilket för oss kändes viktigt. Det kvittar hur varma skorna är om det ramlar i snö i dem, vilket det givetvis gör i vinterlek direkt. För vuxna kan jag varmt rekommendera Powerstöveln också. Jag har förbrukat tre under min livstid, och då använder jag dem året om. Eftersom de andas men är isolerade blir de inte allt för varma ens på sommaren, och man blir heller inte svettig om fötterna.

Kavatskorna håller tyvärr kyla alldeles för dåligt i jämförelse med de som tillverkar skor med höga krav på att tåla kyla. Kavat är däremot ofta lätta att ta på samt sköna och fotriktiga.

bästbästbästbästbästbästbästbästbästbäst
När vi kommer till vantar är Hestra helt oslagbara i sitt slag. Varmare, bättre och smidigare vante får du leta efter. De håller dessutom väta så bra en vante kan göra. De med högt skaft är bäst. Varning dock för "zipvantarna" med blixtlås på sidan. Händerna blir kalla, såväl på bebisar som större barn pga att kylan kryper in i blixtlåset. Fjellvott är i särklass enligt min åsikt bäst.

Nanook
vantar är också helt ok.

Lite läsvärda länkar för er som vill läsa mer;

Blogginlägg om en bebisoverall
Vi med barns overalltest 2012
Vi föräldrars overalltest
Test av vinterkängor 2012
Test av overaller 2012 års modeller

Första advent

Igår tände vi första ljuset. Lite inköp på byn stod också på schemat denna vackra dag...
ÄNTLIGEN

ÄNTLIGEN kom snön. Som jag längtat. Är en sådan lisa för själen. Man kan liksom inte göra så mycket annat än att acceptera faktum, ta det för vad det är och njuta av det som är nu... 
 

 
   
 
 
   
 
 

rik om du vill

Tankar på djupet utifrån mig själv som journalist, mamma, socialpsykolog, egen företagare och människa. De viktigaste orden är de du själv läser på de blanka raderna...

RSS 2.0