Just nu

blogg.ses androidapp är inte världsbäst än, men skapar ändå otroligt mkt bättre förutsättningar för bloggande (som ni ser i min blogg)

Just nu föreläsning.
Detta är lika mycket för mig själv.och för er. Håll till godo...

Regn idag...

På torsdag ska regnet tydligen bli snö. Mysigt lagom till adventspyntandet. Godmorgon godmiddag och godkväll hälsar CV i sin underbara favoritmyspyjamas.


Själv blev jag hemma från skolan i fm för att vila pga mkt värk. Men nu är jag på väg för em- och kvällsstudier...

Just nu

Storasyster och lillebror besöker mammas skola...Mammahjärtat gråter

När man inte kan hjälpa sitt allt, då gråter mammahjärtat. När man gjort allt man kan och lite till och ingenting verkar hjälpa. Då är man som förälder totalt maktlös.

Läkarbesök efter läkarbesök, olika mediciner, noggrann kost, olika rutiner och massor av ideer för att underlätta lilltjejens vardag.

Ändå! Ändå...

Lilltjejen har mängder av smärtsamma huvudvärksattacker dagligen. Minst var tredje dag i snitt är de migränaktiga, omänskliga sådana.
Hon har ont i magen varannan dag. Hon har också ont i rumpan och klagar på ont när hon har kissat. (inte när hon kissar, odlingar ggr flera visar inget)
Dessutom sover hon dåligt och klagar på värk även i axlar, nacke och fötter.
Hon vaknar ofta gråtande på natten, ibland ber hon självmant om medicin.
I morse när hon kom upp lade jag märke till att hon stammade vilket hon aldrig förut gjort. Fem gånger hittills nu innan åtta har det skett, och det är på det första ordet i meningen.

Vi har försökt fundera på om vi har några onödiga krav på henne, vår filosofi har ju alltid varit några få gränser man håller på och resten av konflikterna väljer man bort. För bara för att vi är föräldrar har vi inte rätten att bestämma allt och inget åt vårt barn. Hon är värd att visas respekt och behandlas som en likvärdig i de fall där hon uttrycker.sin åsikt. Det är ju.sådan jag vill att hon ska vara även i vuxna livet.
Om hon tex väljer att någon gång inte ta på sig skor mitt i vintern lär hon sig snabbt själv vad som är bäst och gör så, bara inte vi lagt laddning i det som maktkamp för många gånger innan. Och hon kommer ju ändå inte gå utan skor vintertid när hon blir stor. Vi brukar vid sådana här mindre meningsskiljaktigheter säga;
"jag hör att du inte vill ha skor på dig, men det är kallt ute och jag vill att du ska ha skor för att inte frysa, men du gör som du vill."

Men i vissa fall där hennes åsikt eller vilja att göra något är farlig säger vi istället;
"jag hör och förstår att du inte vill hålla mamma i handen, men mamma vill inte att en bil ska köra på dig så här är det bara så. Du måste hålla i handen!" Och så håller man fast handen till vilket pris som helst. Ibland blir det gråt skrik och utbrott, men ofta blir det istället.så att hon tar åt sig i längden och förklarar för kompisar eller dockor att de måste göra samma sak.

Var vill jag komma med detta då? Mest bara (igen) rannsaka mig själv som förälder, vårt gemensamma föräldraskap och om det kanske på något sätt går att förbättra. Men för att få en helhet av föräldraskapet måste man först träffa vår dotter- hon är inte lik något annat barn jag mött. Och de traditionella uppfostringsmetoderna visade sig snabbt bara skapa en dysfunktionell familj med ständiga bråk och maktkamper.

Men hur kan man hjälpa sitt eget barn i nöd? Var ska vi börja för att hjälpa henne? Mina ideer är slut :-( Men den stora inneboende kärleken söker fortfarande vägar..

Fredagskul

Fredagseftermiddagen ägnades åt barnlek med guddotter. Så här kul hade tjejorna.

Nätter på Långemossen

Alltså, vi går snart i tusen bitar här hemma. Våra nätter är plötsligt inga nätter utan tid fulla med annat. Visst att vi älskar våra barn men NÅN måtta får det vara.

Nattschema:

19-20.00 Barnen somnar tryggt och lugnt efter kvällsmat och läggningsrutin.
23.00 Lilleman ammar och storasyster tas upp för att kissa.
01.00 Lilleman vaknar, går ibland söva om utan mat.
02.30 Alice brukar vakna och klaga på ont. Hon vill inte sova i soffan, vår säng, på madrassen eller i sin säng. Ibland vill hon ha alvedon, då får hon det. Ibland vägrar hon medicin då slipper hon. Proceduren just avslutad i skrivandets stund (04.15)
03.00 Lilleman vaknar, ammar och anser att det är morgon. Gjort sen han föddes och vi har alltid gjort allt för att söva om honom. Vid sex brukar det lyckas.
05.30 Storasyster vaknar. Det är nu morgon för henne.
06.00 Lilleman somnar igen.
07.00 Lilleman vaknar igen

Godmorgon världen till en ny dag. Hur ska vi pussla för att få sova?
Alice sover inte på dagen längre heller :-(

Hjäääälp...

Barnsamtal med den generaliserande andre

Lilltjejen och mitt samtal i bilen häromdagen lät som följer.

A 2,5 år:
"Farmor åkt hem. Sen kommer farmor?? Farmor åkt hem där tåget."

Mamma:
"Nej farmor kommer inte sen. Hon har ju åkt hem långt långt bort för många många dagar sen."

A 2,5 år:
"Farmor kommer annan dag? Farmor komma där tåget. Bil där, vi, många många bilar såååå (visar krumelurer med handen)"

Mamma:
"Ja farmor kommer en annan gång. Vi åkte bil och hämtade henne ja."

A 2,5 år:
"Moffa med kommer annan dag. Moffa osså åkt hem."

Mamma:
"Ja morfar kommer också en annan dag." (säger jag och förvånas över ett barns tankar. Det är många veckor sedan farmor var här och minst tre månader sedan morfar var här. Vilket minne de har)

Olycka och tur

Sitter i bilkö pga stor bilolycka där alka stängt av bilarna. Stått länge nu och hemma gråter lillen efter mammas bröst. Men kunde varit värre. Jag var nära att köra rakt in i olyckan och då hade jag aldrig kommit hem. Finner därför ganska stor ro i min stillastående kö.

Just nuAnneli Godman, Mental ergonomi.
Mindfulness-Mindfitness

Hjärnan väger 2-3% av din kroppsvikt men förbränner 25% av vår totala energi.
I huvudsak är det frontalloben i hjärnan vi använder. Om vi jämför frontallobens resurs med växelpengar i fickan kan vi se resten av hjärnans resurs som hela usa.s ekonomi.

Vi behöver hålla våra frontallober i trim. Vi kan med hjälp av träning ändra hjärnans fysiska förutsättningar.

Just nu

www.fannydavidsson.se fokusdag beteende.

Konflikter och konflikthantering. Olika personlighetstyper på din arbetsplats.


Bilder ur boken "How to deal with people we cant stand"

KONFLIKTSYN
Göteborgs universitet beskriver på sin hemsida "7 steg till en bra konflikthantering"

1. Samspel.
Se konflikten som ett gemensamt problem. Bortse från vinnaperspektivet utan tänk att problem som uppstår är till för att lösas tillsammans.
Skilj mellan sak och person. Att en person beter sig på ett sätt handlar om något personen gör och inte om hur personen är.

2. Var nyfiken.
Se konflikten som en utmaning.
Försök förstå vad som händer.
Var öppen för förändring. Det kanske inte blir som jag tänkt men det kan ju vara ett bra sätt och kan vara jag som behöver förändra mig.

3. Kommunikation.
Var tydlig och konkret.
Ta ansvar för din egen kommunikation, du kan inte göra något åt någon annans sätt att kommunicera.
Prioritera vad som är viktigt för dig. Se vad som är känslor och vad som är verkliga behov.
Att lyssna,är grunden. "Jag hör vad du säger" betyder att man lyssnat men inte nödvändigtvis håller med. Låt andra bli lyssnade på.

4. Relationen.
Behåll kontakten. Kyl hellre ner varma konflikter än att behöva ta upp kalla konflikter. Kontakt är nyckel till lösning.
Förstå andras känslor. En persons känslor är alltid verkliga för personen som känner dem vad andra än tycker.
Försök att se negativa bemötande som ett oskickligt behov att uttrycka sig.

5. Behov.
Hitta dina och andras behov. Medlingssamtal med tredjepart är bra för att styra samtalet.
Fokusera på lösningar och grotta inte ned i vem som sa eller vem som gjorde.

6. Hjälp till.
Hjälp den andre att vara konstruktiv.
Visa uppskattning och respekt över det sim finns som är bra.
Det den andra tycker är viktigt är viktigt, visa det även om det inte blir så i slutänden.
Ta ansvar för ditt handlande.

7. Träna
Övningar
Utbildning
Teambuilding

Bildhantering

Bilderna lägger sig ned när man bloggar med hjälp av mobilappen. Mkt irriterande och det går inte vända dem rätt heller.

Men ni får hålla tillgodo ändå. Har man tur har man bilder som är upp och ned från början ;-) Som denna när lillebror 4 månader flyger...Det hopar sig

Nu kommer jag dit igen. När saker måste göras. Och eftersom jag är urkass på självdisciplin och att göra saker i förebyggande syfte gör jag allt i sista stund. Å andra sidan vet jag att det tar minst tid och blir mest effektivt, om jag bara släpper det till dess det är dags att prestera med kniven mot strupen...

Men jag gillar det. Visst, stress i perioder i livet när det hopar sig och att ha kontakt med personer, nära och kära runt är hopplöst. Och stressen pockar i maggropen men...

Jag gillar det. Jag trivs med det och det är så jag fungerar...


Baka liten kaka med mormor (lillebror 3,5 månader)

Blogg.ses mobilapp fungerar sådär när det gäller bildhantering. Bättre upo blogg.se!!!

Trasigt mammahjärta

Vad smärtar mer i ett mammahjärta än när lilltjejen har riktigt riktigt ont och man maktlöst står bredvid och inget kan göra :-( Den sista veckan har mammhjärtat gråtit mer än någonsin. Lilltjejen på två år har haft så ont så ont i huvudet. Hon klagar aldrig någonsin, hon är så tålig. Har ofta ramlat illa men aldrig sagt något- trots blod och blåmärken. När hon nu vrider sig av smärta i min famn och långsamt uppgivet gråter och klagar på ont samtidigt som hon frenetiskt trycker in sina fingrar i punkter för att döva smärtan. Då känner man sig som mor otillräcklig...
 
Jag har vaggad, vyssjat och mumlat mjuka ord i hennes öra.
Jag har sjungit mjukt och sagt saker hon säger hon vill höra.

Jag har andats lugnt och försökt skapa trygghet.
Men det är otroligt svårt när man inget vet.
 
Älskar dig så min lilla tjej.
Men att höra ditt rop "mamma hjälp mej".
 
Får mina tårar att rinna, du torkar dem ömt.
Du säger "det är bra nu mamma, allt är glömt".
 
Ett barns tankar är endast här och nu.
Men ett mammahjärta oroar sig ju.
 
Om vi bara visste vad vi göra ska.
Vad det beror på och hur du blir bra.
 
Älskade dotter
 
 
 
 
 

rik om du vill

Tankar på djupet utifrån mig själv som journalist, mamma, socialpsykolog, egen företagare och människa. De viktigaste orden är de du själv läser på de blanka raderna...

RSS 2.0