Åka framåt eller bakåt

Nästa djungel...

 

Bilbarnsstolar.

Har nu (återigen) ägnat mig åt att rannsaka de rekommendationer och vad och varför de finns rörande bilbarnsstolar. 

Många vänder sina barn tidigt, jag förstår dem, det är en DJUNGEL av modeller, priser, möjligheter både gällande bilbarnsstolar, bilmodeller samt vilka barn som kan och bör sitta i vilka stolar. Till slut blir man kanske helt enkelt så less så man bara gör det enklaste och tar till den smidigaste möjligheten för alla. Man har ju inte direkt hur mycket tid som helst över när man har två eller fler barn som ska åka i bakåtvänd bilbarnsstol :o/


MEN då ber jag er kika runt en gång till. Be om råd hos en BRA försäljare av barnstolar som ger KORREKT information och inte bara "säljer på er" en stol. De flesta ställen som säljer barnstolar häromkring har visat sig ha RUSKIGT dålig kunskap om alternativ, modeller och monteringsalternativ. Just av den anledningen började jag för några år sedan söka information själv. 


Min ambition är nu att försöka ha samtliga barn i bakåtvänd barnstol till dess de är fem år. Och sedan i en ordentlig, lätt för enbart framåtvänt åkande designad barnstol med sidokollisionsskydd därefter till dess de är över 140 cm.

 

Varför?

Innan ett barn överhuvudtaget ska åka framåt bör det väga 18 kg och vara minst fyra år. Det har både med vikt i en kollision och hur kropp/ nacke/ leder rör sig vid en krock samt med barnets kroppsliga utveckling och styrka att göra. Risken för nackskador samt att nacken knäcks är otroligt stor på barn under fyra år och under 18 kg och i samband med framåtvänd stol är risken extremt stor. Är de över fyra år minskar risken men inte förran vid fem års ålder är nackens muskulatur och stödjande effekt helt klar hos ett barn= Säkrast är att åka bakåtvänd till dess.

 

Inga barn ska heller sitta där det finns airbag i bilen, varken framåtvänd eller bakåtvänd innan de är över 140 cm långa. Enligt lag ska de sitta i bältesstol tills de är 135 cm långa, men i andra EU-länder gäller att de sak sitta i bältesstol till dess de är 150 cm om de är under 12 år. Lagen handlar om att barnet ej är färdigutvecklat i sina höftkammar förrän puberteten, och innan dess kan inte höftbenen hålla undan bältet från magens mjukdelar som då riskerar att spräckas med förödande konsekvenser.

 

I Sverige rekommenderar dock läkare och forskare att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. (NTF)

Föraren ska alltid se till att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning, om barnet är under tre år eller under 135 cm får det inte färdas i fordon utan möjlighet för sådanan skyddsanordningar annat än korta sträckor under tillfälliga transporter. (NTF)

Bra sida för information är Bilstolslotsen där man också kan få bra tips gällande olika stolar, modeller, säkerhet och montering i olika typer av bilar. Rekommenderas varmt.

Dessutom finns Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande (NTF) där flera svar ges på rågor om barn i bil.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

rik om du vill

Tankar på djupet utifrån mig själv som journalist, mamma, socialpsykolog, egen företagare och människa. De viktigaste orden är de du själv läser på de blanka raderna...

RSS 2.0